2021-03-05 07:51:19• hírek • hirado.hu

Háromszáz éves levél titkát fejtették meg anélkül, hogy felbontották volna

Szakértők egy csoportja a fogászati képalkotó eszköz segítségével olvashatott el egy reneszánsz kori levelet – írja a Phys.org cikkében. A technikával képesek voltak virtuálisan, a pergamen sérülése nélkül felbontani a 17. századi üzenetet.

Abban a korban a leveleket gyakran úgy zárták le, úgy hajtogatták össze, hogy magából a levélből alakították ki a borítékot. Egészen mostanáig a hasonló írásokat csak felnyitással lehetett elolvasni, tanulmányozni. A hágai Kommunikációs Múzeum az 1929-ben hozzájuk került 577 felbontatlan, kézbesítetlen levél tartalmát szerette volna megismerni. Ennek egyik darabja volt az a levél is, amelyet a röntgenes képalkotó segítségével tanulmányoztak.


Graham Davis, a Londoni Queen Mary Egyetem munkatársa, aki az új eljárást kidolgozta, elmondta, képalkotójukat alapvetően a fogban lévő ásványok észlelésére alkották meg. A rendkívüli érzékenység azonban bizonyos pergameneken használt tinták vizsgálatára is alkalmassá teszi az eljárást. A kutatók az elkészült felvételekből számítógépes algoritmusok segítségével rakták össze az üzenetet.


A levelet Jacques Sennacques írta unokatestvérének, Pierre Le Pers hágai kereskedőnek 1697. július 31-én. Az üzenetben a szerző arra kérte rokonát, küldjön hiteles másolatot a Daniel Le Pers halálát igazoló dokumentumról.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: